Krönika: Det våras på bostadsmarknaden

6 april, 2023

Johan Linde, grundare av mäklarföretaget Våningen & Villan, som är en del av Croisette Real Estate Partner, kommenterar de senaste siffrorna på den svenska bostadsmarknaden.

 

croisette-johan-linde-header

 

Det våras på bostadsmarknaden

 

Vi blickar tillbaka på årets första kvartal, och ser faktiskt några ljusglimtar på bostadsmarknaden. På många håll har köpare och säljare insett de nya förutsättningar som råder, och vi ser nu en något högre aktivitet på bostadsmarknaden. Även inom nyproduktion ser vi att bostadsutvecklare nu tänker om och ställer om.

Lokala skillnader förekommer, men generellt ser vi att priserna stabiliseras och i vissa fall även vänder uppåt. Det kan vara ett viktigt signalvärde och ett tillfälle att äntra bostadsmarknaden på en bra och hållbar nivå.
 
Vi ser även fler spekulanter på våra bostadsvisningar nu, jämfört med i höstas, vilket till viss del kan förklaras med att våra flyttdrömmar brukar vakna till liv under våren. Våren är en tid då vi vågar drömma och realisera flyttankar. Det här gäller inte minst villa- och småhusmarknaden. Vår bästa villatid är nu!
 
Det är nya spelregler när det kommer till räntebanan. Men då ska man komma ihåg att det vi upplever nu är mer normala räntenivåer om vi tittar historiskt.
 
Ser vi bostaden som en investering, så kan man säga att det aldrig är fel att satsa på en ”aktie” när kursen står som lägst. Är den tiden nu? Kanske gör man den bästa bostadsaffären nu när vårvindarna snart värmer? Jag tror förutsättningarna finns. Det våras på bostadsmarknaden!

Johan Linde
koncernchef, fastighetsmäklare och grundare Våningen & Villan

 

 



Prisstatistik bostadsrätter

Källa: Svensk Mäklarstatistik. Uppdaterat 6 april 2023

 

1 månad: +1.8%
3 månader: +1.3%
12 månader: -11.0%



Prisstatistik villor

Källa: Svensk Mäklarstatistik. Uppdaterat 6 april 2023

 

1 månad: +0.7%
3 månader: -0.4%
12 månader: -13.1%

 



Mer information

Svensk mäklarstatistiks lokala siffror över bostadsmarknaden Q1 2023

Boka en kostnadsfri värdering av din bostad

Hör av dig!

Vet du redan vad du söker? Vill du ha rådgivning? Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig.